Što je EU oznaka za gume?

car-932455_640.jpg

Europski propis (EC) br. 1222/2009 nalaže da sve gume za osobne automobile, manja gospodarska vozila, velika gospodarska vozila i autobuse proizvedene nakon lipnja 2012. nose naljepnicu ili da se na mjestu kupnje izlažu s jasno vidljivom oznakom. Oznaka na temelju tri aspekta pruža bolji uvid u karakteristike gume.

Otpor kotrljanja / učinkovitost potrošnje goriva

Manji otpor kotrljanja štedi gorivo. Vrijednosti od A do G naznačuju učinak na potrošnju goriva od manje do veće. Crna strelica pokraj slova klase naznačuje razinu radnih značajki proizvoda. Premda se učinak razlikuje ovisno o vozilu i uvjetima vožnje, smanjenje potrošnje goriva između cjelokupnog kompleta guma klase G i klase A iznosi do 7,5%*.

Hvat na mokroj podlozi / radne značajke kočenja

U kategoriji "hvat na mokroj podlozi" klasifikacije od A do G naznačuju relativni zaustavni put prilikom kočenja – od kratkog do dugog – na mokroj podlozi.

Premda se učinak razlikuje ovisno o vozilu i uvjetima vožnje, smanjenje zaustavnog puta kočenja do potpunog zaustavljanja između cjelokupnog kompleta od četiri iste gume klase G i klase A pri brzini od 80°km/h iznosi do 18 m.

Razine vanjske buke

Razine vanjske buke mjere se u decibelima (dBA), a podijeljene su u tri klase. Gume s niskom razinom buke uzrokuju manje onečišćenje okoliša bukom.

Ako redovito provjeravate tlak u gumama te nastojite postići optimalnu učinkovitost potrošnje goriva i maksimalno prianjanje na mokroj podlozi, možete znatno utjecati na uštedu goriva i sigurnost u prometu. Učinkoviti stil vožnje također ima značajan utjecaj na potrošnju goriva, a osiguranje dovoljnog zaustavnog puta kočenja može biti ključno. Važno je imati na umu da tri kriterija označavanja, iako su važni, nisu jedini parametri radnih značajki. Gume se ispituju na ukupno više od 20 različitih parametara!

core.cookies.text